Pasztet z zielonej soczewicy

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny domowy pasztet warzywny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 350g zielonej soczewicy
    3 ziarna ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 mały seler
    1 cebula
    3 łyżki oleju
    3 jajka
    1 łyżka natki pietruszki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka zmielonego kminku
    pół łyżeczki chili
    1 łyżka masła
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z zielonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, do czasu aż zmięknie. Wystudzoną soczewicę, można zmielić blenderem. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć na maśle ok. 15 min. Do warzyw dodać soczewicę, natkę, przyprawy, jajka i olej, całość wymieszać. Gotową masę przełożyć do silikonowej formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C przez ok. 60 minut, aż wierzch zbrązowieje. Przed podaniem wystudzić i pokroić plastry. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Soczewica zielona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować