Pasztet z zająca ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z zająca dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela angielskiego. Mięso wyciągamy i w tej samej wodzie przez około 20 minut gotujemy pokrojony w mniejsze kawałki boczek oraz obraną marchewkę i pietruszkę.
2.Wieprzową wątróbkę przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu z obraną i pokrojoną w większą kostkę cebulą.
3.Mięso zająca, boczek, wątróbkę, pietruszkę oraz marchew mielimy co najmniej dwa razy wraz z uprzednio zamoczonymi w wodzie i następnie odciśniętymi bułkami.
4.Wywar, w którym gotowało się mięso przecedzamy przez sitko i 1,5 szklanki wlewamy do mięsa.
5.Dodajemy rozgnieciony w moździerzu jałowiec oraz do smaku: imbir i gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy dodajemy pokrojone w paski lub kostkę suszone śliwki, mieszamy.
6.Pasztet przekładamy do wysmarowanych margaryną i wysypanych bułką tartą średnich keksówek i pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze