Pasztet z wątróbki w grzybowym mundurku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalej wodą i ugotuj do miękkości,posól.Odcedź,wywar pozostaw.
Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na oleju,przełóż na talerzyk i odstaw na bok.
Na tej samej patelni rozgrzej masło i wrzuć opłukaną wątróbkę,smaż przez chwilę.
Następnie dodaj posiekany czosnek,ocet jabłkowy oraz pieprz cayenne oraz 1/2 szklanki wywaru z grzybów,duś na małym ogniu około 20 minut,przestudź.
2.Usmażoną wątróbkę,ugotowane i obrane jajka oraz połowę usmażonej cebuli,zmiel w maszynce do mięsa,dodaj sól do smaku i wyrób dłonią na gładką masę.
Masę przełóż do formy keksowej 9x25 cm wyłożoną folią spożywczą,dobrze uciśnij i odstaw do lodówki na godzinę.
3.1/2 szklanki wywaru grzybowego doprowadź do wrzenia,zdejmij z ognia i rozpuść w nim żelatynę,odstaw do ostudzenia.
Schłodzony pasztet wyjmij z lodówki,ułóż na nim grzyby oraz pozostałą usmażoną cebulę,całość zalej tężejącą grzybową galaretką.
Wstaw ponownie do lodówki do stężenia.
Przed podanie pasztet wyjmij razem z folią,a następnie delikatnie ją usuń.
Komentarze