Pasztet z wątróbki w grzybowym mundurku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nie ma to jak domowy pasztet,z dodatkiem grzybów smakuje wyśmienicie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 800g wątróbki drobiowej
    30 g suszonych lub mrożonych grzybów
    3 jajka ugotowane na twardo
    2 średnie cebule
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    2 łyżki octu jabłkowego
    2 łyżki masła
    olej
    pieprz cayenne
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Pasztet

Pasztet z wątróbki w grzybowym mundurku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalej wodą i ugotuj do miękkości,posól.Odcedź,wywar pozostaw.
    Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na oleju,przełóż na talerzyk i odstaw na bok.
    Na tej samej patelni rozgrzej masło i wrzuć opłukaną wątróbkę,smaż przez chwilę.
    Następnie dodaj posiekany czosnek,ocet jabłkowy oraz pieprz cayenne oraz 1/2 szklanki wywaru z grzybów,duś na małym ogniu około 20 minut,przestudź.
  • 2. Usmażoną wątróbkę,ugotowane i obrane jajka oraz połowę usmażonej cebuli,zmiel w maszynce do mięsa,dodaj sól do smaku i wyrób dłonią na gładką masę.
    Masę przełóż do formy keksowej 9x25 cm wyłożoną folią spożywczą,dobrze uciśnij i odstaw do lodówki na godzinę.
  • 3. 1/2 szklanki wywaru grzybowego doprowadź do wrzenia,zdejmij z ognia i rozpuść w nim żelatynę,odstaw do ostudzenia.
    Schłodzony pasztet wyjmij z lodówki,ułóż na nim grzyby oraz pozostałą usmażoną cebulę,całość zalej tężejącą grzybową galaretką.
    Wstaw ponownie do lodówki do stężenia.
    Przed podanie pasztet wyjmij razem z folią,a następnie delikatnie ją usuń.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować