Wielkanocny pasztet z jajeczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie mięsa dobrze wymyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Smalec rozpuścić i podsmażyć na nim wątróbki. Mięsa pokroić w kostkę. Podsmażoną wątróbkę odłożyć na talerz. Pokrojone mięsa podsmażyć na tym samym smalcu, gdy się zrumienią zalać ciepłą wodą, gotować do miękkości doprawiając solą i pieprzem. Mięsa przecedzić, ostudzić. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle. Mięsa oraz cebulę i czosnek przemielić w maszynce do mięsa 2 razy.
2.Do przemielonego mięsa dodać 4 jajka, dokładnie wymieszać. Pasztet przyprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne,vegettą, sosem sojowy,gałką muszkatołową oraz cukrem. Dokładnie wszystko wyrobić aby przyprawy się dobrze połączyły z mięsem. 6 jajek ugotować na twardo. Foremkę w której będzie się piekł pasztet wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Dno przygotowanej foremki wypełnić pasztetem, poukładać jajka ugotowane na twardo. Jajka przykryć resztą pasztetu.
3.Górę pasztetu posypać bułką tartą i wyłożyć na górę troszkę masła.
4.Pasztet piec ok 60 min w temp. 180*C aż skórka pasztetu stanie się złocista. Pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!
Komentarze