Ten pasztet smakuje nawet tym dla, których pasztet kojarzy się wyłącznie z mięsem. Jest pikantny i aromatyczny, delikatny i jednocześnie pożywny, bogaty w wartościowe składniki. Świetnie smakuje z kromką razowego chleba.
Pasztet z cukinii i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Startą na dużych oczkach tarki cukinię posolić i odstawić na sitku na godzinę, następnie lekko odcisnąć z soku.
2.Oczyszczone pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej i smażyć na suchej patelni, aż odparuje sok.
Pieczarki przełożyć do miski, a na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę na oleju. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
3.Do miski z pieczarkami dodać odciśniętą z soku cukinię, usmażoną cebulę, ugotowaną kaszę jaglaną, starty na tarce cheddar, roztrzepane jajka, siemię lniane, otręby i przyprawy. Całość starannie wyrobić, a następnie przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 30x11 cm.
4.Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 60 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Komentarze