Pasztet świąteczny

4.5 (145 ocen)

Taki pasztet robi od lat moja mama na święta i uroczystości. Zawsze jest chętnie zjadany przez rodzinę i gości.Wychodzi delikatny , wprost rozpływa się w ustach.Chociaż nie powiem jest z nim trochę pracy to smak wynagradza czas przygotowania.

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
    0,7 kg wołowiny
    0,5 kg boczku surowego
    0,5 kg wątróbki drobiowej
    4 cebule
    4 marchewki
    1 pietruszka
    4 jajka
    2 kajzerki namoczone w mleku
    4 liście laurowe
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Pasztet Pasztet drobiowy

Pasztet świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć.
    W garnku umieścić udka , wołowinę, boczek oraz obrane marchewki z pietruszką.
    Zalać zimną wodą , zagotować , zebrać szumowiny.
    Dodać liście laurowe , gotować do miękkości mięs i warzyw.
  • 2. Cebulę pokroić w piórka.
    Na patelni rozgrzać olej , smażyć cebulę z wątróbką na rumiano.
  • 3. Mięsa wyjąc z wywaru pozostawiając0,5 l płynu.
  • 4. Na patelni po smażeniu wątróbki usmażyć na rumiano ugotowane mięso.
  • 5. Mięsa wraz z warzywami zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa
    Dodać jajka , odciśnięte z mleka kajzerki oraz wlać wywar pozostały z gotowania mięsa.
    Doprawić solą i pieprzem.
    Wyrobić mięso do połączenia się składników oraz kolejne 5 min nadając mu puszystości.
  • 6. Do podłużnych form przelać masę.
    Piec 1,5-2 godz w piekarniku nagrzanym do 200 st
    Po wyjęciu z piekarnika pasztet pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować