Pasztet drobiowy z pieczarkami,marchewką i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczonego kurczaka umyć,odzielić mięso od kości.Drobno pokroić.
.
2.Cebulę drobno pokroić.Podsmażyć razem z oczyszczonymi i pokrojonymi w plastry pieczarkami.Ddodać mięso i dusić pod przykryciem do miękkości.Pod koniec duszenia dodać oczyszczoną wątróbkę oraz bułkę tartą.Następnie lekko przestudzić i przepuścić przez maszynkę.Dodać chrzan i 2 jajka .Przyprawić solą,pieprzem i papryką do smaku.
3.Formę keksową o wymiarach: 28x9 cm natłuścić obsypać bułka tartą.Wyłożyć drobiową masę,wyrównać powierzchnię.Wstawić do większej formy z gorącą wodą.Piec w kąpieli wodnej w tem.180 st C przez około 80 minut
4.Cukinię oraz obraną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Posolić i popieprzyć .Odstawić na 15 minut.Odlać nadmiar soku,połączyć z jajkiem i olejem.
5.30 minut przed końcem pieczenia wyłożyć warzywa na wierzch pasztetu.
Komentarze