Pasztet brokułowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Super pasztet wymyślony przeze mnie z myślą o konkursie kreatywnym.Sama byłam mile zaskoczona smakiem bo zanim go upiekłam miałam wątpliwości czy będzie smakował-powiem tyle jest przepyszny.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka
    1 torebka ryżu
    1 mały brokuł
    1 jajko
    2-3 łyżki mąki kukurydzianej
    sól,pieprz,przyprawa do kurczaka

Pasztet brokułowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet brokułowy 1. Filet mielimy przez maszynkę.
  • Gotowanie ryżu 2. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.Zostawiamy do w garnku pod przykryciem by rozmiękł na papkę.Wyjmujemy i studzimy.Zimny przepuszczamy przez maszynkę.
  • 3. Brokuł wkładamy do wrzątku na 5min.Wyjmujemy i przelewamy zimną wodą by nie stracił swego zielonego koloru.
  • Składniki na pasztet 4. Mieszamy mięso z ryżem,dodajemy jajko,mąkę kukurydzianą,doprawiamy przyprawami do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Przygotowanie pasztetu 5. Wykładamy część masy pasztetowej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Układamy różyczki brokuła i przykrywamy warstwą masy.Ponownie kładziemy brokuł i wykładamy resztę masy.Wygładzamy wierzch i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.175*C/35min.
  • Pasztet brokułowy 6. Upieczony pasztet studzimy i kroimy na kanapkę.
    Jest bardzo dobry i zdrowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy