Delikatny i lekki pasztet z marchewki to doskonały pomysł na przekąskę na przyjęcie lub kanapki dla dzieci. Alternatywa dla tłustych pasztetów. Świetnie smakuje z ostrym dipem, sałatą.
60 min
Składniki:
1kg marchewki + 2 długie cienkie marchewki
3 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego (może być po prostu z kostki)
250 ml kremówki
4 jajka
6 łyżek kaszki kukurydzianej
2 łyżki startego parmezanu
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
1łyżeczka pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
maggi do smaku
2 łyżki masła
szczypta brązowego cukru
masło do wysmarowania keksówki lub papier do pieczenia
kilka kropli oliwy do posmarowania pasztetu
Pasztet marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki obierz i opłucz. Kilogram marchewki pokrój w plastry ok. 1cm i zalej 3 szklankami bulionu. Gotuj do momentu aż marchew zmięknie i cały bulion odparuje. Zdejmij z ognia i ostudź.
2.Długie obrane marchewki obrumień na maśle z odrobiną brązowego cukru. Podlej pozostałym bulionem i duś na małym ogniu, aż cały odparuje.
Przestudź.
3.Do ostudzonego 1kg marchewki wbij jajka, dodaj kremówkę i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodaj kaszkę, parmezan oraz skórkę z cytryny. Dopraw pieprzem cytrynowym i kolendrą i odrobiną maggi.
4.Keksówkę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż połowę masy marchwiowej, ułóż długie marchewki i przykryj pozostałą masą. Na koniec posmaruj wierzch pasztetu odrobiną oliwy. Przykryj folią aluminiową i piecz 30 minut w temp. 200 st. C. Następnie zdejmij folię aluminiową i piecz jeszcze 50 min w 180 st. C
Komentarze