Bardzo lubię wędzonego łososia. Doskonale sprawdza się w połączeniu z jajkami. Robi się je bardzo szybko a do tego są efektowną ozdobą wielkanocnego stołu.
Składniki:
7 jajek
100 g wędzonego na zimno łososia
ok 2 łyżki majonezu
czarny pieprz świeżo zmielony
kolorowy pieprz świeżo zmielony
rzeżucha do posypania
Pasta łososiowa do jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać. Z każdego jajka wykroić trójkątny kawałek wielkości ok 1/4 jajka. Będzie prościej jeśli podzielicie je na połówki ;) ale wg mnie tak wyglądają o wiele ładniej ;)
Delikatnie wyjąć żółtka i przełożyć do blendera. Do żółtek dodać drobno pokrojonego łososia (1 plaster zostawić do dekoracji), majonez, pieprz do smaku (sól można pominąć gdyż łosoś jest wystarczająco słony) i zmiksować na gładka masę. Pastę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówka gwiazdką i napełniać białkowe łódeczki.
Pozostały plaster łososia pokroić w cienkie paseczki, zwinąć w różyczki i udekorować każde jajko.
Jajka ułożyć na talerzu. Całość posypać rzeżuchą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Komentarze