Pasta do chleba z soczewicy

5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Pikantna pasta z soczewicy świetnie sprawdza się jako zamiennik masła lub samodzielny dodatek to chleba, coś w rodzaju pasztetu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • soczewica czerwona - 100 g
    cebula - 2 szt.
    duża marchewka - 1 szt.
    czosnek - 3 ząbki
    przecier ekologiczny z papryki ostrej - 3 łyżeczki
    kminek mielony - ¼ łyżeczki
    sól do smaku
    oliwa - 3 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Pasty

Pasta do chleba z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę bardzo dokładnie opłucz kilka razy zmieniając wodę. Opłukaną soczewicę przełóż do rondelka, wlej wody na dwa centymetry ponad poziom ziaren. Doprowadź do wrzenia, a później gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
  • 2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę i mieszają podsmaż ją bez rumienienia. Dodaj pokrojony czosnek, startą na grubych oczkach tarki marchewkę. /Marchewki po starciu miałam około 1 szklanki o pojemności 250 ml/. Dodaj sól, mielony kminek i całość smaż pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
  • 3. Zawartość patelni połącz z wcześniej ugotowaną soczewicą, dodaj przecier z ostrej papryki, wymieszaj, a następnie zmiksuj blenderem na jednolitą pastę.

Porady

*przecier z papryki jest bardzo pikantny, dlatego jego ilość należy dopasować do swojego smaku *dobrze jest pastę przygotować kilka godzin wcześniej przed podaniem, aby składniki się połączyły * gdyby pasta okazała się za gęsta czy za sucha, można do niej dodać dodatkową łyżkę oliwy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Soczewica Soczewica czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować