Pasta z czerwonej soczewicy i buraka, z dodatkiem rozgrzewającego chilli. Świetna alternatywa na kanapki dla osób nie spożywających nabiału.
60 min
Składniki:
• szklanka czerwonej soczewicy
• 1 niewielki burak
• sok z buraka (może być z kartonu)
• szczypta chilli
• łyżka posiekanych orzechów włoskich
• sól
• ząbek czosnku
Pasta z soczewicy i buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę zalewam sokiem z buraka - soku ma być około centymetr więcej niż soczewicy, dodaję szczyptę soli. Gotuję 15-20 minut, aż soczewica wchłonie sok. Buraka obieram, kroję na kawałki i gotuję do miękkości. Po schłodzeniu, buraka blenduję. Następnie dodaję soczewicę i czosnek, blenduję wszystko razem na jednolitą masę. Kiedy pasta ma już jednolitą konsystencję, dodaję sól, chilli oraz orzechy i dokładnie mieszam. Pastę można podawać ze świeżym chlebem lub waflami ryżowymi czy kukurydzianymi.
Komentarze