Pasta z ciecierzycy z brokułem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę zalać wodą i zostawić na całą noc do napęcznienia. Kolejnego dnia ugotować do miękkości, może być lekko przegotowana. Odcedzić ,zostawić do ostygnięcia. Brokuł ugotować w osolonym wrzątku ( do przygotowania pasty warto użyć i ugotować łodygę brokułu, która zazwyczaj odrzucamy, ugotowana i zmiksowana świetnie sprawdzi się w paście). Brokuł również ostudzić.
2.Do pojemnika blendera przełożyć ciecierzycę, brokuł oraz wodę z gotowania warzyw ( ilość uzależniona od tego jak składniki są wilgotne). Zmiksować na gładką i jednorodną w kolorze pastę). Przełożyć do miski, dodać chili w proszku, pieprz świeżo mielony. Koperek posiekać i dołożyć do pasty. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut, smacznego!
Komentarze