Pasta z oliwek często nosi hiszpańską nazwę tapenada. Przygotowuje się ją z prostych składników. Wystarczą czarne lub zielone oliwki, czosnek, oliwa z oliwek oraz czarny pieprz. Wybór oliwek uzależniony jest od tego, które bardziej lubimy. Wtedy pasta z oliwek będzie miała barwę jasnozieloną lub ciemnobrunatną. Poza tym nie od dziś wiadomo, że oliwki i czosnek to doskonałe połączenie!
4.46 (187 ocen)
Porady
Pastę najlepiej pozostawić na kilka godzin w lodówce, aby smaki się przegryzły.
Gdy już przygotujecie pastę z oliwek, możecie się zastanawiać, do czego ją stosować. Pasta z oliwek przyda się do grzanek, do makaronu lub jako dodatek do pizzy. Nawet codzienne kanapki nabiorą głębszego smaku, gdy posmarujemy je odrobiną pasty z oliwek. Zaskakującym zastosowaniem pasty z oliwek może być użycie jej do mięs jako marynaty. Na przykład pierś z kurczaka może być nadziewana ryże, suszonymi pomidorami, kaparami, ostrym sosem chilli i pastą z oliwek.
Pasta z oliwek może również podkreślić smak risotto. Warto też pamiętać, że pasta z oliwek może urozmaicić smak tortilli, być smarowidłem do pszennej pity albo stać się nadzieniem do drożdżowych wytrawnych bułeczek. Jednak zanim pasta z oliwek będzie dodana do ulubionych dań warto odstawić ją do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Można urozmaicić smak pasty z oliwek, dodając do niej tofu, tuńczyka, a nawet awokado. Wystarczy zblendować wspomniane składniki na pastę z oliwek na gładką masę. Niekiedy pasta z oliwek może zawierać interesujące dodatki. Na przykład orzechy albo nasiona słonecznika. Nie będzie to wtedy tradycyjna hiszpańska tapenada, ale z pewnością znajdzie wielu amatorów. Pasta z oliwek może być przyprawiona czosnkiem niedźwiedzim lub ostrą papryczką chilli. Ważne jest, aby nie zdominować naturalnie słonego smaku ostrością dodatków. Pasta z oliwek to także naturalne źródło tak zwanego „piątego smaku”, czyli umami, który odpowiada za odbieranie produktów jako pyszne.
Komentarze