Parówki w serowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszaj 1,5 szkl.maki z 2 łyżeczkami oregano,1/2 łyżeczki soli,łyżeczką proszku do pieczenia.Dodaj 5 dag masła i ugnieć widelcem.Dodaj 10 dag startego sera.Jajko wymieszaj z 2/3 szkl.mleka.Prawie cały płyn wlej do miski i wymieszaj.Ciasto wyjmij na stolnicę posypaną mąką.Rozwałkuj na grubość ok 1/2 cm.
2.Ciasto pokrój na 8 kwadratów.Każdy kwadrat posmaruj pozostałym mlekiem z jajkiem,połóż 1/2 parówki i zwiń.Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Posmaruj wierzch mieszanina mleka i jajka.Posyp tartym serem.Piecz w temp.190 stopni ok.15-20 minut,aż ciasto ładnie się zezłoci.Podawaj na ciepło
Komentarze