Parówki w cieście drożdżowym, a la Kraby.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Świetna przekąska na imprezy dla dzieci i dorosłych.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - 40 g świeżych drożdż
    - 4 łyżki ciepłego mleka
    - 1 łyżeczka cukru
    Z tych składników robimy zaczyn. Rozkruszy drożdże do miseczki, dodać mleko i cukier. Wymieszać i odstawić na chwilę.

    - 500 g mąki
    - 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
    - łyżeczkę soli
    - 4 łyżki śmietany
    - 2 łyżki oleju
    - niepełna szklanka ciepłego mleka
    - około 10 parówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Przystawki

Parówki w cieście drożdżowym, a la kraby. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • parówki w cieście 1. Mąkę umieść w dużej misce. Dodaj rozczyn drożdżowy, śmietanę, żółtka, sól olej i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj mleko wg potrzeby. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm. Placek pokrój na paski o szerokości około 2 cm. Parówki podziel na dwie połówki. Każdą z nich owiń paskiem ciasta zaczynając oklejanie od części przeciętej. Zostawiamy kawałek ciasta na oczy i łapki. Parówki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowujemy spore odstępy, bo będą mocno rosły. Kiedy parówki są gotowe, z pozostawionego ciasta uformuj małe kuleczki, zamocz je w białku i przyklej jako oczy. Przygotuj odnóża i również zamocz w białku i przyklej. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem, wtedy po upieczniu będą miały piękny kolor i będą się błyszczeć. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Parówki piecz około 25 minut – do zrumienienia.Najlepsze są na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować