Parówki w cieście

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zazwyczaj parówki otaczamy ciastem francuskim. Te jednak otoczymy w innym cieście-drożdżowym. Są idealną alternatywą na niespodziewanych gości. Bardzo sycące a zarazem smaczne. Przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu a przyrzekam, ze efekt jest wspaniały. Wszyscy będą zachwyceni z takiego dania.

  • 30 min

Składniki:

  • 10 sztuk parówek
    30 g drożdży
    2 łyżeczki cukru
    łyżka mleka
    2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
    1 szklanka mąki
    1 łyżka oleju
    żółtko i białko

Parówki w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem, mlekiem i śmietaną.
  • 2. Dodać to do mąki, oleju i 1 żółtka.
  • 3. Wszystko razem zagnieść.
  • 4. Rozwałkować, pokroić na dziesięć dwucentymetrowych pasków.
  • 5. Paskami otoczyć parówki.
  • 6. Posmarować roztrzepanym białkiem.
  • 7. Piec 12 min. W 180 stopniach C.

Porady

Te parówki idealnie komponują się z sosem czosnkowym oczywiście domowej roboty. Wystarczy przygotować: serek homogenizowany lub jogurt naturalny łyżkę majonezu 2 ząbki czosnku sól i pieprz Majonez z jogurtem bądź serkiem wymieszać, wdusić czosnek doprawić solą i pieprzem do smaku. jeszcze raz przemieszać I gotowe ! Teraz możemy jeść pyszne parówki z sosem czosnkowym ! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy