Parówki w cieście

0 (0 ocen)

  • 10 min

Parówki w formie kwiatka myślę, że zaskoczą każdą pociechę.

  • 10 min

Składniki:

  • 300 g mąki
    1 żółtko
    1 białko (do posmarowania parówek w cieście)
    ¾ szklanki mąki
    2 łyżki oleju
    1 łyżka śmietany
    40 g pokruszonych drożdży
    szczypta soli i cukru
    7 – 8 parówek

Parówki w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wymieszaj i dokładnie wyrób ciasto. Rozwałkuj i pokrój ciasto w paski tak żeby było można owinąć nimi parówki. Każdą sakiewkę natnij w jednakowych odstępach (uważaj żeby nie przeciąć parówki w cieście do końca. Ja użyłam patyczków do sushi, które położyłam po 2 stronach parówki w cieście i nacięłam nożem). Ułóż przecięta parówkę w formę kwiatka. Końce zepnij za pomocą wykałaczki. Wierz posmaruj białkiem które zostało z jajka. Ułóż kwiatki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 190oC i piecz około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy