Parmezanowe koszyczki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne przekąski, idealne na karnawał.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • seme cicoria- makaron w kształcie ziarenek ryżu -0,5 szklanki
    • 1 jajko
    • 200 g parmezanu + garść do makaronu
    Składnik podstawowy dodatkowy:
    • 6 ząbków czosnku chili z zalewy z oleju
    Robocze:
    • sól
    • pieprz
    • świeża bazylia
    • olej
    Dekoracja:
    świeża bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Parmezanowe koszyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut, odcedzamy.
    Parmezan ścieramy na tarce. Z tak przygotowanego sera formujemy krążki na papierze do pieczenia - ich średnica zależy od tego , jakich foremek do babeczek użyjemy. Radzę wziąć dość małe. Krążki wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 3-4 minuty. Po tym czasie delikatnie je wyjmujemy i układamy na odwróconych foremkach do babeczek. Kiedy ser nieco ostygnie utworzy nam ładne koszyczki.
    Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju spod czosnku. Czosnek drobno siekamy i dodajemy na rozgrzany tłuszcz. Dodajemy makaron, mieszamy. Wbijamy jajko i całość szybko mieszamy. Na koniec dodajemy garść startego parmezanu oraz posiekane listki bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość odkładamy do przestudzenia. Do gotowych koszyczków parmezanowych wykładamy makaron. Zdobimy świeżymi listkami bazylii. Smacznego!

Porady

Im mniejsze koszyczki zrobimy, tym będą bardziej wytrzymałe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować