Parmezanowe koszyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut, odcedzamy.
Parmezan ścieramy na tarce. Z tak przygotowanego sera formujemy krążki na papierze do pieczenia - ich średnica zależy od tego , jakich foremek do babeczek użyjemy. Radzę wziąć dość małe. Krążki wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 3-4 minuty. Po tym czasie delikatnie je wyjmujemy i układamy na odwróconych foremkach do babeczek. Kiedy ser nieco ostygnie utworzy nam ładne koszyczki.
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju spod czosnku. Czosnek drobno siekamy i dodajemy na rozgrzany tłuszcz. Dodajemy makaron, mieszamy. Wbijamy jajko i całość szybko mieszamy. Na koniec dodajemy garść startego parmezanu oraz posiekane listki bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość odkładamy do przestudzenia. Do gotowych koszyczków parmezanowych wykładamy makaron. Zdobimy świeżymi listkami bazylii. Smacznego!
Porady
Im mniejsze koszyczki zrobimy, tym będą bardziej wytrzymałe.
Komentarze