Paruchy na słodko

0 (0 ocen)

  • 60 min

Babcine drożdżowe paruchy z pysznym dżemem malinowym

  • 60 min

Składniki:

  • - drożdże świeże - 50 g
    - mąka pszenna - 500 g
    - ciepłe mleko - 3/4 szklanki
    - jajk0 - 2 szt
    - cukier - 1 łyżeczka
    - sól - 1 szczypta
    - roztopione masło - 50 g


    Dodatkowo :

    - marmolada / dżem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski na parze

Paruchy na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski kruszymy drożdże.

    Dodajemy cukier ... 3 łyżki mąki i ciepłe , ale nie gorące mleko.

    Dokładnie mieszamy.

    Odstawiamy w ciepłe! miejsce na ok. 20 - 25 minut do wyrośnięcia.

    Do miski przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól.

    Wlewamy wyrośnięte drożdże i ostudzone masło.

    Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.


    Wyrabiamy na gładkie ciasto.

    Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz.

    Wyrośnięte dzielimy na bułeczki
    ( wyjdzie ok. 13-15 szt ).

    W każdej wygniatamy dołek.

    Nakładamy po łyżeczce marmolady.

    "Ściągamy" ciasto do spodu zaklejając bułeczkę.

    Układamy na ściereczce i ponownie odstawiamy - tym razem na ok. 30 minut.

    Do dużego garnka nalewamy wodę.

    Na wierzch kładziemy ściereczkę / pieluchę i mocujemy sznurkiem ( mocną gumką ) - tak by materiał nie dotykał wody!

    Gotujemy wodę i układamy po 3-4 bułeczki.

    Przykrywamy miską i pozostawiamy ok. 10 - 12 minut

    Przekładamy delikatnie na talerz.

    Polewamy dodatkowo dżemem lub koktajlem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować