Paprykowy pieczony kurczak z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo smaczny i soczysty pieczony kurczak z wyrazistym posmakiem papryki idealny na niedzielny obiad. Upieczone razem z nim pieczarki stanowią pyszny dodatek.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -około 1,5 kg kurczak
    -450 g pieczarek
    -pieprz
    -przyprawa uniwersalna
    -sól

    Marynata do mięsa:
    -2 łyżki słodkiej papryki
    -2 łyżeczki czerwonej pasty curry
    -1 łyżka przyprawy do mięs
    -8 łyżek oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Paprykowy pieczony kurczak z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Kurczaka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Dokładnie nacieramy solą. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, wrzucamy kurczaka i nacieramy marynatą. Wkładamy na noc do lodówki.
  • 2 2. Pieczarki obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Obsypujemy przyprawą uniwersalną i pieprzem.
  • 3 3. Kurczaka wykładamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Dookoła układamy pieczarki. Całość pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować