Bardzo smaczny i soczysty pieczony kurczak z wyrazistym posmakiem papryki idealny na niedzielny obiad. Upieczone razem z nim pieczarki stanowią pyszny dodatek.
1 godz. 40 min
Składniki:
-około 1,5 kg kurczak
-450 g pieczarek
-pieprz
-przyprawa uniwersalna
-sól
Marynata do mięsa:
-2 łyżki słodkiej papryki
-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
-1 łyżka przyprawy do mięs
-8 łyżek oleju rzepakowego
Paprykowy pieczony kurczak z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Dokładnie nacieramy solą. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, wrzucamy kurczaka i nacieramy marynatą. Wkładamy na noc do lodówki.
2.Pieczarki obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Obsypujemy przyprawą uniwersalną i pieprzem.
3.Kurczaka wykładamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Dookoła układamy pieczarki. Całość pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach.
Komentarze