PAPRYKOWA PASTA

4.51 (142 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Robię tę pastę co roku. Podaję ją do wędlin, do mięsa, a nawet do chleba z masłem. Jest pyszna. Ma piękny kolor i można ją stosować do dekoracji potraw.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 4 kg papryki
    - 1/2 l octu
    - 10 dkg miodu
    - 18 płaskich łyżek cukru
    - 1/2 szklanki oliwy
    - 1 łyżeczka soli
    - pieprz w/g uznania
Wystaw ocenę:

4.51 (142 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Paprykowa pasta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paprykowa pasta 1. Paprykę oczyścić i umyć.
  • Paprykowa pasta 2. Pokroić.
  • Paprykowa pasta 3. Zagotować z octem. Co chwilę mieszać, bo ocet nie pokryje całej papryki, a cała papryka musi się zagotować z octem. Odcedzić.
  • Paprykowa pasta 4. Przekręcić przez maszynkę do mięsa.
  • Paprykowa pasta 5. Rozdrobnić masę blenderem.
  • Paprykowa pasta 6. Do papryki dodać miód, oliwę, cukier, sól i pieprz. Zagotować.
    Gorącą pastę przełożyć do wyparzonych słoików. Brzeg każdego słoiczka i wewnątrz zakrętkę przetrzeć spirytusem. Zakręcić mocno.


  • Paprykowa pasta 7. Pasteryzować 15 minut. Następnie słoiczki poustawiać do góry dnem do ostudzenia.

Porady

Najlepiej kupić paprykę, która ma delikatną skórkę, bo łatwo się zmiksuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Oliwa z oliwek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować