Paprykowo makaronowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Papryki umyć,usunąć gniazda nasienne.Paprykę podłużną Palermo przekroić wzdłuż na połowę,drugą paprykę pokroić końcówki w drobną kostkę,środki w paski.
2. Mięso przełożyć do miski,dodać pokrojoną w kostki paprykę,przyprawić do smaku przyprawami i wyrobić gładką masę.
Częścią masy nadziać połówki papryki, z pozostałej masy formować rękoma małe pulpeciki.
3. W garnku zagotować 2 szk.wody,przyprawić do smaku przyprawami i krótko obgotować pulpeciki.Pulpety wyjąć a wywar z gotowania zagęścić niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie,zagotować,ewentualnie doprawić do smaku przyprawami.
4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,przesmażyć od strony masy mięsnej nadziane papryczki
5..Odwrócić,dodać pokrojoną paprykę i dusić do lekkiego jej zeszklenia..
Papryki zdjąć a tłuszcz wlać do sosu.
6.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al.dente,odcedzić.
7.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron,posypać bazylią,położyć nadziane papryki farszem do góry,obłożyć ugotowanymi pulpetami ,posypać paskami papryki.
8.
Całość zalać sosem,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekać 15-20 min.
Podawać gorące.
Porady
Wszystkie półprodukty dobrze przygotować wcześnie.Krótko przed podaniem wstawić do piekarnika.
Komentarze