Paprykarz z tuńczyka z dodatkiem melisy

0 (0 ocen)

Delikatny paprykarz, który świetnie rozsmarowuje się na kanapkach. Idealny na śniadanie jak i kolację. Można go przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do kilku dni. Jego przygotowanie zajmuje niecałe 15 minut a jest wiele zdrowszy od kupnego.

Składniki:

  • tuńczyk w sosie własnym 2 puszki
    ryż 1 torebka
    sól, pieprz do smaku
    przecier pomidorowy 4-5 łyżeczek
    ketchup pikantny 2 łyżki
    papryka słodka mielona 1 łyżka
    natka pietruszki 1 garść
    listki świeżej melisy cytrynowej 1 garść
    majonez 1 łyżeczka
    sok z cytryny 1 łyżeczka

Paprykarz z tuńczyka z dodatkiem melisy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu.
    W tym czasie tuńczyka odsączyć z oleju. Przełożyć do wysokiej miseczki.
    Dodać przecier, ketchup i zmiksować ręcznym blenderem.
    Natkę i melisę posiekać. Dodać do tuńczyka wraz z majonezem, papryką i sokiem z cytryny. Ponownie zmiksować.
    Ryż dokładnie odsączyć z wody. Przełożyć do tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy