Papryka- sałatka na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 kg papryki 4-5 duże cebule 3-4 ząbki czosnku ziele angielskie listek laurowy gorczyca pieprz zalewa: 2,5 l. wody 0,5 l. octu 10% 2 szkl. cukru 4 płaskie stołowe łyżki soli (10dag.) paprykę pokroić w paseczki, cebulę w piórka. paprykę na durszlaku przelać wrzącą wodą a cebulkę deko posolić i po minucie odcisnąć z nadmiaru soku po czym wymieszać z papryką równomiernie i nałożyć w słoiki do 3/4 wysokości słoika a następnie zalać gorącą zalewą, szczelnie zamknąć i pasteryzować 3-5 min. proszę pamiętać że takie gorące słoiki wkładamy do garnka z gorącą wodą. w zimnej mogłyby pęknąć, a poza tym nie można długo pasteryzować żeby nie zrobić brei. uwielbiam tą sałatkę.prosta, zawsze wychodzi i do wielu dań pasuje.
Komentarze