Papryka faszerowana z kaszą jaglaną i serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, tylko troszkę krócej.
Cebulkę szklimy na oleju, dodajemy mięso mielone, pokrojone pieczarki.
Czosnek miażdżymy w prasce i dodajemy do całości, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Wszystko mieszamy i dusimy chwilkę.
Jeśli z mięsa powstanie dużo tłuszczu, wody-należy to odlać, bo w pieczeniu papryki zrobi się za dużo sosu.
farsz ściągamy z ognia, i dodajemy do niego kaszę jaglaną-ugotowaną i odsączoną z wody. Wszystko dokładnie mieszamy.
Papryki należy przekroić i usunąć gniazda nasienne, następnie ładujemy do nich farsz- ile wejdzie.
Na koniec smarujemy serkiem topionym
Papryki Układamy stojąco w naczyniu żaroodpornym, wlewamy do niego 3/4 szkl wody, przykrywamy pokrywą, jeśli nie mamy pokrywy-folią aluminiową.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 -30 minut.
Dzięki wodzie papryka nam się jakby ugotuje na parze :-)
Komentarze