Papryka faszerowana kaszą jaglaną i mięsem

4.5 (193 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam przepisy na papryki faszerowane, jako letni obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 6-7 czerwonych papryk
    szklanka kaszy jaglanej
    2,5 szklanki wody + 2 szklanki przegotowanej wody lub bulionu do pieczenia
    500 g mięsa mielonego z indyka
    łyżeczka pieprzu ziołowego
    łyżeczka zielonej czubrycy
    pół łyżeczki ostrej papryki
    pół łyżeczki ziół prowansalskich
    3 ząbki czosnku
    jajko
    kilka plasterków żółtego sera (w wersji fit zrezygnować)
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować kaszę jaglaną na sypko według instrukcji na opakowaniu - przelać kaszę wrzątkiem by pozbyć się goryczki, a następnie zalać zimną wodą w rondlu z dodatkiem soli i gotować, co jakiś czas mieszając, aż wchłonie wodę i będzie miękka.
    Odstawić do ostygnięcia.
    W tym czasie pozbyć się gniazd nasiennych z papryk, odcinając wcześniej wierzchołki papryk.
    Kaszę wymieszać z mięsem, jajkie, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami.
    Gotową mieszanką napełniać papryki, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym - na dno wlać wodę lub bulion.
    Piec papryki w temp. 180 st.C. przez 45 minut, następnie na wierzchu położyć po plasterku sera i wierzchu papryk - zapiekać jeszcze przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować