Kasza jaglana dawniej często gościła na stołach polskich domów. Dziś nieco zapomniana, a warto czasami ją podać zamiast ryżu. Dzieci, które często jedzą jaglankę, dużo rzadziej sie przeziębiają
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną wypłukać, aż woda będzie czysta, kilka razy ją zmieniając. Odsączyć na sitku. Przelać wrzątkiem. Kaszę włożyć do rondelka, wlać 1 szklankę zimnej wody. Zagotować i zamieszać kaszę, tylko w tym momencie, póżniej więcej kaszy nie mieszać. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu 7-10 minut. Po tym czasie kasza wchłonie całą wodę. Zamieszać i mamy w ten sposób ugotowaną idealnie na sypko kaszę jaglaną.
2.Cebulę pokroić w drobną kostkę, udusić na łyżce oliwy. Groszek ugotować, odsączyć i dodać do cebuli. Kukurydzę odsączyć z zalewy, czosnek przecisnąć przez praskę i razem z kaszą włożyć na patelnię z warzywami. Zdjąć z ognia, dodać jajko, bazylię i przyprawy, wymieszać.
3.Z papryki ściąć górną część, nie odcinając ogonka. Usunąć włókna i nasiona.
4.Strąki papryki napełnić farszem. Włożyć do garnka i wlać bulion do 1/3 wysokości papryk. Zagotować i dalej gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Komentarze