Papryka faszerowana mięsem gotowana

4.34 (197 ocen)

  • 45 min

papryka faszerowana według mojej Babci Tereski

  • 45 min

Składniki:

  • 5 strąków papryk czerwonych
    torebka ryżu
    2 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego
    500 g mięsa mielonego
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    jajko
    łyżeczka zielonej czubrycy
    łyżeczka tymianku
    jajko
    sól, pieprz
    1,5 szklanki bulionu lub wody
Wystaw ocenę:

4.34 (197 ocen)

Papryka faszerowana mięsem gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • papr 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić z wody i zostawić do ostygnięcia.
    Papryki umyć, odciąć im wierzch (zostawić na później) i usunąć pestki ze środka.
    Mięso mielone wymieszać z ryżem, pokrojoną w kostkę cebulą, koncentratem/przecierem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, czubrycą, tymiankiem, solą i pieprzem.
    Gotowym farszem wypełniać wnętrze papryk, które potem ułożyć w rondlu zalewając bulionem.
    Nałożyć wierzch papryk i dusić pod przykryciem przez około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować