Papryka nadziewana kaszą kuskus, kukurydzą, oliwkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lubie przyrządzać potrawy w piekarniku, ponieważ potrawy zapiekane są zdrowsze od tych smażonych. Na wiosnę każdy chce zadbać o swój wygląd więc dobrym i zdrowym dla nas obiadem, będzie papryka nadziana kaszą kuskus, która polecam zapiec w piekarniku.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki (na 8 porcji):
    4 duże strąki papryki (mogą być w różnych kolorach)
    3/4 szklanki kaszy kuskus
    9-12 oliwek
    1/2 puszki kukurydzy
    80 g masła
    mozarella/ żółty ser
    pęczek siekanego koperku (może być mrożony)
    vegeta
    sól i pieprz
    listki bazylii do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka nadziewana kaszą kuskus, kukurydzą, oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę kuskus zalewamy szklanką wrzątku przyprawionego vegetą, dodajemy masło, całość mieszamy i odstawiamy na 5 min. Kukurydze odsączamy, oliwki kroimy na plasterki i łączymy z kuskusem. Następnie dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy solą i pieprzem. Strąki papryki myjemy i kroimy wzdłuż tworząc 2 połówki. Gniazda nasienne usuwamy. Połówki papryki napełniamy farszem.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układamy połówki papryk, których wierzch polewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Papryki zapiekamy około 20 minut. Po tym czasie wierzch każdej z papryk posypujemy startą mozarella lub żółtym serem i zapiekamy aż ser się rozpuści.

Porady

Połówki papryki możemy udekorować listkami bazylii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarne oliwki Papryka Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować