Pappardelle hand made z trawą cytrynową, chili i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na makaron: mąkę, jajko, oliwę z oliwek, sól i odrobinę wody zagniatamy na elastyczne ciasto, dodajemy więcej mąki jeśli ciasto jest zbyt kleiste.
Odstawiamy na 30 min, żeby ciasto odpoczęło.
Po tym czasie, oprószone ciasto mąką, bardzo cienko wałkujemy i wycinamy pasma szerokości ok. 3cm.
Gotujemy ok. 5 min w osolonej wodzie z odrobiną oleju albo oliwy z oliwek.
2.sos: na rozgrzanej oliwie smażymy posiekane chili, bardzo drobno posiekaną trawę cytrynową i gruszkę pokrojoną w cienkie plastry. Jak gruszka stanie się miękka, dodajemy śmietankę, którą tylko podgrzewamy, żeby sos był ciepły. Dodajemy do makaronu.
Komentarze