To danie to swego rodzaju pieczony eintopf czyli danie jednogarnkowe. W jednym naczyniu przygotowujemy mięso, ryż i warzywa dzięki czemu oszczędzamy czas a danie świetnie smakuje przesiąknięte smakiem i aromatem kurczaka.
Składniki:
10 pałek z kurczaka
łyżka miodu
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
sól, czarny pieprz, czosnek granulowany, cynamon, zioła prowansalskie
200g brązowego ryżu
½ słoiczka pomidorów suszonych
por (biała i zielona część)
2 średnie pomidory
około 400ml bulionu
Pałki z kurczaka pieczone z ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i wysypujemy ryż.
2.Łączymy miód, olej z suszonych pomidorów i przyprawy. Pozostawiamy umyte i osuszone podudzia z kurczaka w powstałej marynacie na minimum 1h. Por kroimy w półplasterki. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
3.Na ryżu układamy kawałki suszonych pomidorów, por i pomidory a na nich pałki z kurczaka polane marynatą. Całość podlewamy ciepłym bulionem tak aby przykrywały mięso tylko w połowie.
4.Pieczemy w 180 stopniach C przez około 30 minut. Obracamy mięso na drugą stroną i pieczemy kolejne 30 minut. Próbujemy ryżu. Jeśli jest nadal twardawy możemy go podlać jeszcze odrobiną gorącego bulionu i pozostawić w piekarniku na jeszcze kilka minut.
Komentarze