Pałki w sosie miodowo- piwnym

4.5 (170 ocen)

W sam raz na niedzielny obiad

Składniki:

  • 1kg pałek z kurczaka
    2 cebule

    Marynata:
    1/2 szklanki piwa
    4 łyżki miodu
    4 łyżki oleju
    3 ząbki czosnku
    sok z 1/2 cytryny
    łyżeczka sosu sojowego
    łyżeczka soli
    łyżeczka pieprzu
    łyżeczka słodkiej papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa

Pałki w sosie miodowo- piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki myjemy, a cebulę kroimy w piórka. Do piwa dodajemy miód, olej, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Pałki mieszamy z cebulą i zalewamy marynatą. Wstawiamy na całą noc do lodówki, a jak nie to chociaż na 3-4 godziny.
  • 2. Po tym czasie pałki podsmażamy na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego na przemian z cebulą. Mięso zalewamy marynatą i resztą tłuszczu ze smażenia i pieczemy( w przykrytym naczyniu żaroodpornym) przez 30 minut w 180C. Zdejmujemy nakrycie i ponownie pieczemy jeszcze 30 minut, aby pałki się przyrumieniły.
  • 3. Pałki wyjmujemy na talerz a marynatę z pieczenia przelewamy do garnka. 5 łyżek wody mieszamy z łyżeczką mąki i zagęszczamy sos. Gorącym sosem polewamy pałki z kurczaka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Miód Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować