Przepis na paluszki dostałam od mamy. Są idealne do piwa czy barszczyku.
Składniki:
25 dag mąki
½ op margaryny
20 dag sera żółtego
½ op proszku do pieczenia
sól do smaku
śmietana – ile przyjmnie
2 żółtka
2 białka
gruba sól, płatki chili i kminek do posypania
Paluszki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zimną margarynę, sól, proszek, żółtka. Posiekaj wszystko nożem, dodaj ser żółty starty na tarce i tyle śmietany by ciasto było elastyczne. Zagniecione ciasto odstaw do lodówki na 2 godziny
2.Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować ciasto na grubośc ok 0,5 cm i wycinać paluszki
3.Posmarować białkiem i posypać 1 część solą, 2 chili i 3 kminkiem
Piec w 200 stopniach aż paluszki będą złote.
Porady
Wierzch można posypać swoimi ulubionymi dodatkami.
Komentarze