Paluszki serowe

4.49 (145 ocen)

Przepis na paluszki dostałam od mamy. Są idealne do piwa czy barszczyku.

Składniki:

  • 25 dag mąki
    ½ op margaryny
    20 dag sera żółtego
    ½ op proszku do pieczenia
    sól do smaku
    śmietana – ile przyjmnie
    2 żółtka
    2 białka
    gruba sól, płatki chili i kminek do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski Paluszki

Paluszki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zimną margarynę, sól, proszek, żółtka. Posiekaj wszystko nożem, dodaj ser żółty starty na tarce i tyle śmietany by ciasto było elastyczne. Zagniecione ciasto odstaw do lodówki na 2 godziny
  • 2. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować ciasto na grubośc ok 0,5 cm i wycinać paluszki
  • 3. Posmarować białkiem i posypać 1 część solą, 2 chili i 3 kminkiem
    Piec w 200 stopniach aż paluszki będą złote.

Porady

Wierzch można posypać swoimi ulubionymi dodatkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować