Paluchy serowe

5 (153 ocen)

  • 45 min

Moja córeczka chętnie spotyka się z koleżankami. Po zabawie podałam im te paluchy... dzieci były zachwycone... i poprosiły o przepis ;)

  • 45 min

Składniki:

  • ciasto:
    2,5 dag drożdży
    1 szklanka mleka
    40 dag maki pszennej
    szklanka wody
    łyżeczka soli
    łyżka cukru

    10 dag żółtego sera
    oregano
    katchup lub koncentrat pomidorowy
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Paluchy serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • paluchy 1. Wyrobić ciasto drożdżowe: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru aż do rozpuszczenia się drożdży, połączyć ze szklanką ciepłego mleka i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać przesianą mąkę, sól i wodę i wyrobić dokładnie. W razie potrzeby dodać wody. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość formować cienkie podłużne placki i układać je na natłuszczonej blaszce.
  • paluchy 2. Posypać je ziołami i żółtym serem...
  • paluchy z ketchupem 3. ...lub posmarować ketchupem albo koncentratem ...
  • paluchy z ketchupem 4. ... posypać żółtym serem... i piec w 180 st. C. przez około 20-25 minut.

Porady

Paluchy te doskonale nadają się jako drugie śniadanie do szkoły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka pszenna typu paluch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować