Paluchy najlepiej nadają się do podania z piwem, zamiast kupić w sklepie dobrze zrobić coś nowego, niecodziennego. Paluchy serowe to odmienna przekąska mogąca zastąpić np. chipsy podczas oglądania meczu.
45 min
Składniki:
150 g margaryny Kasi
150 g twarogu
1,5 szklanki mąki (250 g)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki maku do posypania
2 łyżki kminku do posypania
Paluchy serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasie rozpuść i przestudź. W misce lekko wymieszaj mikserem mąkę, Kasie, proszek do pieczenia i sól.
Ciasto przełóż na podsypany mąką stół, dodaj twaróg i zagnieć na elastyczne ciasto.
Na podsypanym mąką stole rozwałkuj ciasto na prostokąt o krótszym boku 15 cm i o grubości około 4 mm.
Radełkiem potnij placek na paluchy o wymiarach 1x15cm.
Paluchy ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Posyp makiem lub kminkiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut w 180 st.C(termoobieg).
Komentarze