Uwielbiam potrawy z owocami morza. Gotowe są drogie, więc postanowiłam przygotować danie po swojemu. Paella jest łagodna w smaku i delikatna dla żołądka.
Składniki:
(na 2 porcje)
● 1 filet z kurczaka
● 3/4 szklanki ryżu
● zielony groszek (konserwowy lub mrożony)
● 3 marchewki
● 2 kostki mintaja lub innej ryby
● mrożonka „Owoce morza”
● kostka bulionowa
● przyprawa do kurczaka
● olej
● 1/4 kostki masła
Paella po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta kroimy w kostkę, oprószamy
przyprawą, skrapiamy
olejem, mieszamy i odstawiamy
na noc do lodówki.
2.Następnego dnia podsmażamy
na oleju na dużej patelni,
dodajemy masło i wsypujemy
ryż. Zmniejszamy ogień i chwilę
smażymy, aż ryż się zeszkli.
Kostkę bulionową rozpuszczamy
w 1/2 litra wrzącej wody.
Niewielką porcję wlewamy do
kurczaka z ryżem, patelnię
przykrywamy i czekamy, aż ryż
wchłonie płyn.
3.Marchewki myjemy, obieramy
i kroimy w kostkę. Razem
z groszkiem dodajemy do ryżu.
Mieszamy. Ponownie wlewamy
porcję bulionu i czekamy, aż ryż
go wchłonie. Czynność tę powtarzamy kilka razy. Pod koniec
wkładamy rozmrożone owoce
morza i pokrojoną w kostkę rybę,
mieszamy. Wlewamy ostatnią
porcję bulionu. Dusimy do
wchłonięcia płynu.
Porady
Marchewkę i groszek możemy zastąpić gotową mrożonką.
Komentarze