Pączki z pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Do lekko ciepłego mleka dodać drożdże 1 łyżkę cukru i mąki Dobrze wymieszać zrobić zaczyn zostawić do wyrośnięcia w ciepłym
2.- W misce wsypać mąkę rozpuszczone zimne masło śmietanę żółtka cukier i alkohol wlać zaczyn wyrobić ciasto w razie potrzeby dolać troszkę ciepłego mleka Zostawić ciasto do wyrośnięcia
3.- Na stolnicę oprószyć troszkę mąki wyłożyć ciasto z ciasta zrobić rulon nie zagniatać zbyt mocno podzielić na małe porcje a każdej porcji zrobić placek dać łyżeczkę powideł z pigwy skleić pączek położyć na stolnicy sklejeniem w duł pączki zostawić na chwilę aby troszkę wyrosły
4.- w garnku lub frytkownicy smażyć pączki odsączyć na papierze posypać cukrem pudrem
Komentarze