Pączki z pigwą

0 (0 ocen)

Dobre pączki nie tylko na tłusty czwartek

Składniki:

  • - 4 szklanki mąki + do podsypania
    - 5 żółtek
    - 100 g masła
    - 1 szklanka cukru
    - 1/3 szkl mleka
    - 2 paczki suchych drożdży
    - 2 łyżki śmietany
    - 1 łyżka spirytusu lub wódki
    - 1 słoik powideł z pigwy
    - 1 l oleju
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Do lekko ciepłego mleka dodać drożdże 1 łyżkę cukru i mąki Dobrze wymieszać zrobić zaczyn zostawić do wyrośnięcia w ciepłym
  • 2. - W misce wsypać mąkę rozpuszczone zimne masło śmietanę żółtka cukier i alkohol wlać zaczyn wyrobić ciasto w razie potrzeby dolać troszkę ciepłego mleka Zostawić ciasto do wyrośnięcia
  • 3. - Na stolnicę oprószyć troszkę mąki wyłożyć ciasto z ciasta zrobić rulon nie zagniatać zbyt mocno podzielić na małe porcje a każdej porcji zrobić placek dać łyżeczkę powideł z pigwy skleić pączek położyć na stolnicy sklejeniem w duł pączki zostawić na chwilę aby troszkę wyrosły
  • 4. - w garnku lub frytkownicy smażyć pączki odsączyć na papierze posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować