To dopiero moje drugie pączki, może kształt jeszcze niezbyt idealny ale za to smak mmm niebo w buzi:)) są puchate, delikatne jednym słowem pyyyyyyyyszne:) zapraszam:))
Składniki:
650 g mąki
50 g cukru trzcinowego
100 g cukru
120 g margaryny
55 g świeżych drożdży
2 białka
1 jajko
skórka otarta z 1 cytryny
200 ml mleka
szczypta soli
1/2 słoiczka nutelli
2,5 kostki smalcu
Pączki z nutellą i cytrynową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko pogrzać,margarynę roztopić i ostudzić.
Do miski przesiać mąkę, dodać oba rodzaje cukru oraz sól. Cytrynę wyszorować, osuszyć i zetrzeć skórkę. Wymieszać
2. Dodać pokruszone drożdże oraz białka i jajko. Lekko wymieszać. Dodać margarynę i zacząć wyrabiać ciasto dolewając stopniowo mleko. Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne, delikatnie i będzie odchodzić od ręki
3.Miskę wysmarować odrobiną oleju i ułożyć ciasto. Przykryć ściereczkę i zostawić do podwojenia objętości ( około 1 godziny).
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i rozwałkować na placek grubości około 1 cm.
4.Wyciąć szklanką krążki i na połowie z nich ułożyć po łyżeczce nutelli. Następnie nalożyć puste krążki i dobrze zlepić.
5.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 25-30 minut aby ponownie pączki wyrosły.
6.Następnie do garnka wyłożyć smalec i stopniowo do roztapiać pilnując aby się nie przypalił. Partiami smażyć pączki na rumiano z obu stron. Odłożyć na papierowy ręcznik. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze