Pączki z dynią z nadzieniem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.3 łyżki mąki, rozkruszone drożdże, 1 łyżeczka cukru i trochę mleka wrzucić do miski - delikatnie wymieszać , pozostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i wyrobić na gęste sprężyste ciasto. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość - wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 10 mm, wycinać kółka szklanką, na środek układać porcję dżemu, zlepić pączki i pozostawić do wyrośnięcia. Tłuszcze połączyć, podgrzać do temperatury pieczenia i smażyć pączki na złoty kolor z dwóch stron. Odsączyć na ręczniku papierowym i wystudzone obtoczyć grubo w cukrze pudrze.
Porady
Zamiast cukru pudru do otoczenia można pączki oblać polewą czekoladową.
Komentarze