Pączki z dynią z nadzieniem pomarańczowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jedna dynia a tyle możliwości. Pączki z dodatkiem dyni upiekłam pierwszy raz. Wypiek okazał się strzałem w 10!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka dyni utartej na tarce o grubych otworach
    1/3 kostki masła
    1/3 szklanki cukru
    2 żółtka
    8 dag drożdży
    2/3 szklanki ciepłego mleka
    szczypta soli do smaku
    około 80 dag mąki
    cukier puder do otoczenia pączków
    1 kg smalec + 1/2 l oleju do smażenia
    2 łyżki czystej wódki
    olejek pomarańczowy - kilka kropel
    Nadzienie: 1 słoik dżemu dyniowo-gruszkowego lub dżem pomarańczowy(300 ml)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki z dynią z nadzieniem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 łyżki mąki, rozkruszone drożdże, 1 łyżeczka cukru i trochę mleka wrzucić do miski - delikatnie wymieszać , pozostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i wyrobić na gęste sprężyste ciasto. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość - wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 10 mm, wycinać kółka szklanką, na środek układać porcję dżemu, zlepić pączki i pozostawić do wyrośnięcia. Tłuszcze połączyć, podgrzać do temperatury pieczenia i smażyć pączki na złoty kolor z dwóch stron. Odsączyć na ręczniku papierowym i wystudzone obtoczyć grubo w cukrze pudrze.

Porady

Zamiast cukru pudru do otoczenia można pączki oblać polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować