Pączki z bitą śmietaną

4.5 (170 ocen)

Śmietany pomysł na wykorzystanie pączków z poprzedniego dnia.

Składniki:

  • Składniki :

    50g świeżych drożdży,
    500g mąki,
    6 żółtek,
    1/3 szklanki mleka,
    100g roztopionego masła,
    3 łyżki cukru waniliowego,
    olej do smażenia,
    500-600 ml śmietany 30%,
    4-5 łyżek cukru pudru,
    śmietan fix,
    100g mlecznej czekolady,
    prażone migdały. ( u mnie krojone w słupki ).
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki z bitą śmietaną 1.
    Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Do dużej miski wysp mąkę. Dodaj rozczyn, cukier, masło i żółtka. Wlej rozczyn. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto rozwałkuj i wytnij szklanką krążki. Odstaw do wyrośnięcia. Pączki smaż w rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.





  • Pączki z bitą śmietaną 2. Bitą śmietanę wraz z cukrem pudrem i śmietan fixem ubij na sztywno. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.



  • 3.
    Pączki przekrój na pół. Przełóż bitą śmietaną. Górę pączków posmaruj czekoladą i posyp migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować