Pączki pieczone w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżki mąki robimy zaczyn.Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 min. przykryte ścierką.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i roztopione masło, mieszamy. Dodajemy po jednym jajku i nadal mieszamy łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką dopóki będzie gładkie i będzie się odklejało od miski i ręki. Przykryć ścierką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wałkujemy ciasto na około 1cm grubości. Wykrawamy szklanką kółka. Na każde nakładamy łyżeczkę dowolnego dżemu, lepimy brzegi jak pierogi i łączymy ciasto razem. Odkładamy łączeniem do dołu do ponownego wyrośnięcia na około 30 min.
Wierzch pączków smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pączki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze