Panna cotta w kruchych babeczkach

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 30 min

Nietypowy deser

  • 4 godz. 30 min

Składniki:

  • Babeczki
    forma na 12 muffinek

    200 g mąki krupczatki
    100g zimnego masła
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
    1 żółtko

    Panna cotta

    250 ml śmietanki kremówki 30%
    250 ml pełnego mleka
    100 g cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej

    Czekolada
    1/2 tabliczki (50g gorzkiej czekolady)
    1 łyżka masła
    1 łyżka łagodnego miodu
    4 łyżki śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Panna cotta w kruchych babeczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Panna cotta w kruchych babeczkach 1. Babeczki
    Przesiekać mąkę z masłem, dodać żółtko, cukier i śmietanę. Zagnieść szybko kruche ciasto.
    Formę na muffiny wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wykrawać koła średnicy 10 cm i wylepiać nimi wgłębienia w formie. Każdą babeczkę przykryć folią aluminiową i wysypać fasolą, aby zapobiec odkształcaniu się ciasta. Piec w temp. 200°C około 10 min. Następnie usunąć folię z fasolą i dopiekać jeszcze 2-3 min. Wyjąć babeczki z formy i wystudzić.

    Panna cotta

    Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, moczyć 10 minut. Powstanie pasta. Zagotować mleko ze śmietanką i cukrem, zestawić z palnika, dodać wanilię i napęczniałą żelatynę i rozpuścić ją mieszając trzepaczką. Gdy wystygnie i zacznie troszeczkę tężeć, masę nakładać łyżką do babeczek. Włożyć do lodówki na conajmniej 4 godziny.


    Czekolada
    W rondelku podgrzać śmietanę z masłem i miodem, dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać, aby składniki się połączyły. Lekko ciepłą masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdkową i formować małe różyczki na środku każdej babeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować