Panna cotta w kruchych babeczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Babeczki
Przesiekać mąkę z masłem, dodać żółtko, cukier i śmietanę. Zagnieść szybko kruche ciasto.
Formę na muffiny wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wykrawać koła średnicy 10 cm i wylepiać nimi wgłębienia w formie. Każdą babeczkę przykryć folią aluminiową i wysypać fasolą, aby zapobiec odkształcaniu się ciasta. Piec w temp. 200°C około 10 min. Następnie usunąć folię z fasolą i dopiekać jeszcze 2-3 min. Wyjąć babeczki z formy i wystudzić.
Panna cotta
Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, moczyć 10 minut. Powstanie pasta. Zagotować mleko ze śmietanką i cukrem, zestawić z palnika, dodać wanilię i napęczniałą żelatynę i rozpuścić ją mieszając trzepaczką. Gdy wystygnie i zacznie troszeczkę tężeć, masę nakładać łyżką do babeczek. Włożyć do lodówki na conajmniej 4 godziny.
Czekolada
W rondelku podgrzać śmietanę z masłem i miodem, dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać, aby składniki się połączyły. Lekko ciepłą masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdkową i formować małe różyczki na środku każdej babeczki.
Komentarze