Pankejki kukurydziane z malinowym sosem

5 (199 ocen)

  • 40 min

Lekkie, puszyste, prawie jak biszkopciki. Pankejki podaję z sosem malinowym i ziarnami granatu.

  • 40 min

Składniki:

  • Pankejki:
    150 g mąki kukurydzianej
    1 jajko
    1 łyżka cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    150 ml mleka
    1 łyżka masła
    woda gazowana
    olej rzepakowy i masło klarowane, do smażenia

    Sos malinowy:
    150 g mrożonych malin
    2 łyżki cukru pudru

    ziarna granatu, ok. 2-3 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes Placki Naleśniki Sosy

Pankejki kukurydziane z malinowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki (oprócz wody gazowanej) na ciasto zmiksuj ze sobą. Odstaw na 30 minut.
  • 2. Do garnuszka wrzuć maliny i podgrzewaj tak długo aż się całkowicie rozpadną. Przetrzyj przez sitko do miseczki, pestki wyrzuć. Dodaj cukier puder.
  • Smażenie pankejków 3. Do ciasta dolej tyle wody gazowej by było w miarę gęste, ale trochę rzadsze jak kwaśna śmietana. Na patelnię wrzuć masło i dolej olej rzepakowy. Nakładaj łyżką małe placuszki i smaż na średnim ogniu. Placuszki podawaj z sosem malinowym i ziarnami granatu.

Porady

Zamiast ziaren granatu możemy użyć inych ulubionych owoców, albo podawać pankejki tylko z sosem malinowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat Maliny Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować