Panierowane papryczki Peperoni

4.5 (161 ocen)

  • 20 min

Chrupiąca panierka a w środku pikantna papryczka z łagodzącym ostrość, rozpływającym się serem. Smak podkreśla i uwydatnia delikatny, jogurtowy sos.

  • 20 min

Składniki:

  • Papryki Peperoni
    Ser żółty
    Jajko
    Mąka
    Bułka tarta
    Oliwa

    Do sosu:
    Jogurt naturalny
    Majonez
    Bazylia z paczki(lub/i inne zioła oraz przyprawy według uznania)
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Panierowane papryczki peperoni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser żółty kroimy na "zapałki". Chodzi o to, by nie były zbyt cienkie, aby się nie łamały, ale też aby mieściły się do papryki.
  • 2. Z papryki delikatnie odcinamy ogonki. Serowe zapałki wsuwamy ostrożnie do środka. Na początku może się to wydawać skomplikowane, ale szybko można dojść do wprawy.
  • 3. Nafaszerowane papryki panierujemy standardowo: obtaczamy w mące, moczymy w roztrzepanym jajku i następnie w bułce tartej.
  • 4. Smażymy na rozgrzanej oliwie.
    Po usmażeniu warto odsączyć nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
  • 5. Sos:
    Mieszamy dokładnie jogurt naturalny z odrobiną majonezu. Dosypujemy zioła i przyprawy na które mamy ochotę i ponownie mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Panierka Papryka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować