Panierowana Wątróbka a'la schabowy

4.99 (175 ocen)

  • 45 min

Przepis otrzymałem od znajomej. Tak zrobiona wątróbka smakuje wyśmienicie. Polecam

  • 45 min

Składniki:

  • - 1 kg wątróbki wieprzowej
    - mąka
    - 1 kg cebuli
    - 2-3 jaja
    - bułka tarta
    - olej do smażenia
    - przyprawy
Wystaw ocenę:

4.99 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Panierowana wątróbka a'la schabowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę dokładnie umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym.
  • 2. Pokroić cienkie plasterki (najlepiej kroić pod kątem)
  • 3. Tak przygotowaną wątróbkę obtaczamy w mące, następnie w jajku i w bułce tartej.
  • 4. W garnku smażymy cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy przygotowaną wątróbkę (ok 1 min. z każdej strony) .
  • 5. Usmażona cebulę przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na przemian z usmażoną wątróbką. Tak przygotowane danie można podgrzać kilka minut w piekarniku.
  • 6. Podczas gdy danie się podgrzewa można samemu przygotować bagietkę z masłem czosnkowym. Kostkę masła wyrobić z kilkoma ząbkami czosnku przeciśniętym przez praskę, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Każdą kromkę posmarować i gotowe.
  • 7. Przygotowane mięso wykładamy na talerz, dekorujemy i podajemy z bagietką i ogórkiem kiszonym

Porady

Wątróbkę należy smażyć krótko i posolić dopiero po usmażeniu, ponieważ zrobi się twarda i gumiasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować