Panierowana wątróbka a'la schabowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę dokładnie umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym.
2.Pokroić cienkie plasterki (najlepiej kroić pod kątem)
3.Tak przygotowaną wątróbkę obtaczamy w mące, następnie w jajku i w bułce tartej.
4.W garnku smażymy cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy przygotowaną wątróbkę (ok 1 min. z każdej strony) .
5.Usmażona cebulę przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na przemian z usmażoną wątróbką. Tak przygotowane danie można podgrzać kilka minut w piekarniku.
6.Podczas gdy danie się podgrzewa można samemu przygotować bagietkę z masłem czosnkowym. Kostkę masła wyrobić z kilkoma ząbkami czosnku przeciśniętym przez praskę, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Każdą kromkę posmarować i gotowe.
7.Przygotowane mięso wykładamy na talerz, dekorujemy i podajemy z bagietką i ogórkiem kiszonym
Porady
Wątróbkę należy smażyć krótko i posolić dopiero po usmażeniu, ponieważ zrobi się twarda i gumiasta.
Komentarze