Ciasto pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.500 g maki pszennej przesiać z proszkiem do pieczenia, po czym wymieszać z ½ szklanki cukru pudru. Następnie dodać 200 g miękkiego masła, 6 żółtek i śmietanę. Wyrobić gładkie ciasto oraz podzielić je na dwie równe części. Każdą z nich równomiernie wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blachę tej samej wielkości.
2.Oba placki posmarować dżemem z czarnej porzeczki, po czym każdy z nich wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec około 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.
3.10 białek ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać pozostały cukier puder oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pianę wyłożyć na podpieczone spody oraz posypać pestkami dyni. Placki ponownie wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 150 stopni. Ostudzić.
4.Połowę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko dokładnie wymieszać z 4 żółtkami oraz 4 łyżkami mąki ziemniaczanej i pszennej, po czym połączyć z gotującym się mlekiem, mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Resztę masła utrzeć na puch, a następnie stopniowo dodawać do niego budyń, miksując. Gotowym kremem przełożyć ciasto. Lekko docisnąć dłońmi. Deser wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze