Pancakes

5 (165 ocen)

  • 30 min

Pancakes prawdziwe amerykańskie śniadanie puszyste i grube naleśniki najczęściej podawane z syropem klonowym i masłem. Smakiem przypominają biszkoptowe placuszki, pulchne i bardzo delikatne. Przygotowanie tego smakowitego śniadania zajmuje dosłownie chwilę, gorąco polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 8-10 sztuk

    mąka 1 szklanka około 220 g
    cukier puder 3 łyżki
    jajka 2
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
    sól 1/3 łyżeczki
    mleko 1/2 szklanki
    maślanka lub jogurt 1/2 szklanki
    masło roztopione 2-3 łyżki ( użyłam klarowanego)
    oliwa lub masło do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes

Pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Wszystkie sypkie składniki mąka, soda, proszek, sól i cukier dobrze wymieszać. Jajka roztrzepać lekko napuszyć i dodać kolejno mleko, jogurt dokładnie wymieszać. Masło dodać na końcu i dokładnie połączyć. Składniki płynne dodać do suchych dokładnie wymieszać, aby nie było grudek w cieście. Na rozgrzaną niewielką ilość tłuszczu ( najlepiej użyć palni teflonowej, aby podczas smażenia użyć jak najmniej tłuszczu a najlepiej wcale ) nakładać niewielkie porcje ciasta, placuszki o średnicy około 8 cm i grubości 0,5 cm z zachowaniem odstępu smażyć na rumiany kolor z obu stron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim, wówczas pozostaną dłużej ciepłe. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami, idealnie będą się komponować z owocami lub płynnym miodem.

    Smacznego,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować