Jestem gospodynią domową. Pampuchy z owocami robiły moja babcia i mama. Teraz ja często przygotowuję je dla rodziny. Poza sezonem wykorzystuję zamrożone jagody.
40 min
Składniki:
● 1/2 kg mąki
● 2 jajka
● 5 dag drożdży
● szklanka mleka
● łyżeczka cukru
● 5 dag margaryny
● sól
● 25 dag jagód
● cukier waniliowy do posypania
Pampuchy z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy
drożdże, wsypujemy
cukier i szczyptę soli. Mąkę
przesiewamy. Wbijamy jajka
i dodajemy roztopioną margarynę.
Wlewamy rozczyn
i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy
do wyrośnięcia.
2.Jagody przebieramy, myjemy
i dokładnie osączamy.
Ciasto dzielimy na porcje
wielkości pączka. Do środka
wkładamy po łyżeczce jagód
i formujemy kulki.
3.Garnek napełniamy do połowy
wodą i przykrywamy gazą lub cienką tkaniną (przymocowujemy
gumką). Gdy
woda zacznie wrzeć, układamy
na gazie pampuchy i przykrywamy
miską o średnicy
garnka. Gotujemy na parze
ok. 7 minut. Studzimy i posypujemy
cukrem waniliowym.
Komentarze