Ozorki w sosie grzybowym

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 20 min

pyszne , aromatyczne ozorki .. ci co nie jedzą powinni to przemyślec :) wiele tracą

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 ozorki
    1 marchewka
    garść suszonych grzybów
    sól
    pieprz
    majeranek
    oregano
    ziele angielskie
    listek laurowy
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    1 łyżka mąki pszennej

Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ozorki w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ozorki umyć, sparzyć i zdjąć skórkę. Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać obraną marchewkę, ziarna jałowa i ziele angielskie oraz listek laurowy. Gotować do miękkości ok godzinę.
    Wyjąć ostudzić i pokroić na plasterki. Wywar przecedzić zalać nim ozorki trochę pozostawić do wymieszania z mąką, ozorki powinny być zanurzone do 3/4 wysokości. Dodać pokrojoną marchewkę, przyprawić solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Grzyby zetrzeć na proszek w moździerzu i dodać do ozorków.
    Pozostawiony wywar wymieszać z mąką kukurydzianą i pszenną.
    Ozorki z grzybami poddusić ok 15 min. Dodać mąkę rozmieszaną z wywarem , wymieszać i zagotować sos.
    Podawać z ziemniakami i buraczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podroby Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować